ekokumppanit_logo_2019_vaaka_color_txtwhite

Sukupolvelta toiselle

Ratkaisuja kestävän kehityksen
haasteisiin

treasource_logo_white
FI-Funded-by-the-EU

Me TREASoURcE- hankkeessa uskomme kiertotalouteen, ja haluamme edistää sitä yhdessä kuluttajien, yritysten, yhteisöjen, hankintaorganisaatioiden sekä muiden tärkeiden sidosryhmien kanssa.

Miltä kuulostaisi sähköautojen akkujen elinkaaren pidentäminen rakennuksen energiavarastona? Entäpä uusi liiketoimintamalli biojätteelle ja -sivuvirroille? Tai kiinnostaisiko hyödyntämättömän muovijätteen kierrätysprosessin optimointi, niin että saisimme yhä suuremman osan jätteestä hyötykäyttöön? 

Näihin aiheisiin liittyviä pilotteja pääsemme TREASoURcE- hankkeen aikana toteuttamaan yhdessä kansainvälisen hankeverkoston kanssa. Pirkanmaalaisina voimme ylpeästi todeta, että Pirkanmaa on vahvasti mukana piloteissa. Emme kuitenkaan halua tehdä tätä piilossa yleisöltä, vaan kutsumme kaikki kiinnostuneet oppimaan ja kehittämään kiertotaloutta uudelle tasolle. 

Pysy siis kuulolla! Tulevia tapahtumia ja uutisia tullaan päivittämään Ajankohtaista-osioon sekä projektissa mukana olevien organisaatioiden viestintäkanaville. 

Tämä sivu on TREASoURcE-hankkeen Pirkanmaan toimijoiden oma suomenkielinen sivusto. Hankkeen yhteinen nettisivu löytyy osoitteesta www.treasource.eu

treasource_logo_white

Kiertotalouden edistäminen ja systeemisen muutoksen käynnistäminen

TREASoURcE-hankkeen tavoitteena on edistää kiertotaloutta alueellisten kiertotalouspilottien avulla. Pilotteja toteutetaan kahdenlaisia: sidosryhmäpilotteja ja arvoketjupilotteja.

Sidosryhmäpiloteissa kiertotaloutta edistetään esimerkiksi kampanjoiden, työpajojen sekä erilaisten tapahtumien kautta. Mukaan toivotaan kuluttajia, yhteisöjä, kuntia, yrityksiä sekä muita aiheesta kiinnostuneita tahoja.

Arvoketjuihin liittyvissä piloteissa on mukana kolme eri osa-aluetta: hyödyntämätön muovijäte, sähköauton akkujen uusiokäyttö sekä maa- ja metsätalouden hyödyntämättömät biopohjaiset jäte- ja sivuvirrat.  

Hankkeeseen osallistuu 17 organisaatiota Pohjois-Euroopasta. Lisäksi mukana on monia sidosryhmiä muun muassa Baltian maista sekä Puolasta. Pirkanmaa on vahvasti mukana; osallistumme kaikkiin projektissa tehtäviin pilotteihin. Hanke ei rajoitu teknisiin ratkaisuihin, vaan haluamme tavoittaa eri sidosryhmiä tapahtumien, työpajojen ja kampanjoiden kautta. 

Hanke toteutetaan ajalla 2022 – 2026 ja sitä koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT. Pirkanmaalta projektissa ovat mukana Ekokumppanit, Business Tampere sekä MTK. 

Ajankohtaista

Joulukuusi huoneen nurkassaJouluun on nyt vajaa kuukausi aikaa ja jouluvalmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa monessa suomalaiskodissa. Tällä hetkellä luultavasti etenkin lahjahankinnat aiheuttavat suurimmat kiireet, jouluruuan suunnittelu ja joulusiivous ovat vuorossa hieman myöhemmin.  

Tilastokeskus on kerännyt yhteen muutamia kiinnostavia tilastotietoja suomalaisten joulunvietosta. Nordean tekemän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset suunnittelivat viime joulun alla käyttävänsä joululahjoihin keskimäärin 341 euroa aikuista kohden. Suosituimpia joululahjoja ovat makeiset, vaatteet, lelut, kirjat ja lahjakortit.

 

Voisiko lahjaksi antaakin tänä vuonna käytetyn tuotteen? Se olisi ilmastoystävällisempää ja toisi myös euromääräisiä säästöjä tilanteessa, jossa monella on vaikeuksia maksaa sähkölaskujaan ja ruuankin hinta on noussut huimaa tahtia syksyn aikana. 

Samaan Nordean kyselyyn viime vuonna vastanneista 40 prosenttia kertoo huomioivansa ilmastonmuutoksen ja ympäristöystävällisyyden jouluostoksissaan ja antavansa lahjaksi aineettomia lahjoja, palveluita, käytettyjä tuotteita tai vähentävänsä lahjojen hankintaa ylipäänsä. Melkein puolet vastaajista on joko jo antanut tai voisi ajatella antavansa lahjaksi käytettyjä tuotteita. 

 

Ekokumppanit osallistuu tänä vuonna kestävämmän joulun mahdollistamiseen järjestämällä Joulu Swap-lahjanvaihtotapahtuman. Tapahtuma keskittyy lasten leluihin, peleihin ja harrastevälineisiin, joita on tarjolla maksutta sunnuntaina 11.12. Finlaysonilla. Siistejä ja ehjiä tavaroita otetaan vastaan kahtena ennakkokeräyspäivänä ennen tapahtumaa: lauantaina 3.12. ja maanantaina 5.12.

Joulu Swap-tapahtumalla tapahtumalla Ekokumppanit haluaa toisaalta tarjota mahdollisuuden lahjoittaa kotoa käyttämättömät lasten tavarat eteenpäin ja toisaalta myös lisätä tietoisuutta siitä, että käytettykin tavara on arvokas ja hyvä lahja.  

 

Tori.fi-palvelun vuonna 2020 teettämän tutkimuksen mukaan 68 prosenttia suomalaisista haluaa huomioida ympäristön myös jouluna. Käytetyt tuotteet joululahjana on hyvä tapa suojella ympäristöä ja samalla vähentää ilmastoahdistusta. Tärkeää on muistaa myös Lidlin viime joulun alla teettämän tutkimuksen tulos: kaikkein toivotuin joululahja on yhteinen aika läheisten ja perheen kanssa! 

 

Lähteet: 

Tilastokeskus: Joulu tilastojen valossa 
https://stat.fi/tup/poimintoja-tilastovuodesta/joulu-tilastojen-valossa.html 

Nordea:  
https://www.nordea.com/fi/media/2021-12-01/nordean-kysely-suomalaisten-joulubudjetti-viime-vuotta-suurempi-nuoret-huomioivat-ilmastonmuutoksen-muita-enemman 

Tori.fi: 
https://media.tori.fi/joulupukki-kehottaa-ilmastoystavallisempaan-jouluun-hyva-viikko-aloittaa-fiksu-kuluttaminen/ 

Lidl: 
https://www.epressi.com/tiedotteet/kauppa/lidl-selvitti-suomalaisten-joululahjatoiveita-pukinkontin-top-10-suosikit-ja-inhokit.html 

 

 

Joulu Swap: leikit ja harrastukset lähestyy! Tästä löydät tapahtumasta usein esitettyjä kysymyksiä.

 

1. Mitä tavaroita Joulu Swapiin voi tuoda? 

Voit tuoda ennakkokeräykseen 3. ja 5.12. lapsille tarkoitettuja leluja, lautapelejä ja palapelejä. Lisäksi otamme vastaan erilaisia lasten harrastevälineitä ja siistejä urheiluvarusteita. 

 

Joulu Swapissa ei oteta vastaan vaatteita, kirjoja, CD-, DVD-, Blue ray-levyjä tai tietokonepelejä. 

 

2. Minkä kuntoisia tavaroita vastaanotetaan? 

Voit tuoda ennakkokeräykseen siistejä, puhtaita ja hyväkuntoisia lasten leluja ja harrastevälineitä.  

 

Tavaroiden pitää olla ehjiä ja puhtaita. Sellaisessa kunnossa, että voisit antaa ne joululahjaksi. Tarkistathan, että kaikissa peleissä ja leluissa on osat tallessa! 

 

3. Voinko tuoda tavaroita vielä itse tapahtumaan 11.12.? 

Otamme leluja, pelejä ja harrastevälineitä vastaan vain ennakkokeräyspäivinä, jotka ovat lauantai 3.12. klo 10-16 ja maanantai 5.12. klo 13-19.

 

Vastaanottopaikkana on Moreenia (Valssipadonraitti 3, Tampere). Itse tapahtumassa emme enää ota vastaan tavaroita. 

 

4. Voinko tuoda lasten vaatteita? 

Joulu Swapissa emme vastaanota vaatteita, vaatteiden vaihtoon järjestetään oma Swap-tapahtumansa. 

 

5. Kuinka paljon tavaroita voidaan tuoda? 

Voit tuoda enintään 10 tavaraa. Saat tuomistasi tavaroista yhden Swap-setelin/tuotu tavara, kuitenkin maksimissaan 5 kappaletta. 

 

6. Miten tavarat ostetaan, tarvitsenko rahaa mukaani? 

Swap-tapahtumassa ei ole mahdollista ostaa tavaroita rahalla, vaan ‘ostaminen’ tapahtuu Swap-seteleillä. Jokainen tapahtumaan tulija saa ovelta 3 kpl Swap-seteleitä, joilla voi ‘ostaa’ siis yhteensä kolme tavaraa tapahtumasta.

 

Ennakkokeräykseen leluja, pelejä tai harrastevälineitä tuova voi saada lisäksi enintään 5 kpl lisäseteleitä. 

 

7. Mitä tapahtumasta jääneille tavaroille tehdään? 

Tavarat lahjoitetaan Hope ry Tampereelle sekä Pirkanmaan kierrätyskeskukselle. 

 

8. Mitä palveluita tapahtumassa on tarjolla? 

Tapahtumassa 11.12. kuullaan puheenvuoroja kestävästä joulunvietosta ja sieltä on mahdollista ‘ostaa’ lasten leluja, pelejä ja harrastevälineitä Swap-seteleillä, joita saa sekä ovelta tapahtumaan tullessaan (3kpl) että tuodessaan ennakkokeräykseen tavaroita (max. 5 kpl).   

 

Kahvilapalveluita ei tapahtumassa ole, mutta Finlaysonin alueelta löytyy monia ruoka- ja kahvilapalveluita, jotka ovat avoinna myös sunnuntaisin. 

 
Joulu Swap: Lasten leikit & harrastukset -tapahtuma järjestetään Finlaysonin alueen Kohtaamisia. -tilassa sunnuntaina 11.12.2022 klo 10–16. Maksuttoman tavaranvaihtoalueen lisäksi tapahtumassa kuullaan puheenvuoroja säästäväisestä ja kestävästä joulunvietosta.

 

Ekokumppanit laittavat taas tavarat kiertoon Swap-tapahtumassa, jossa tällä kertaa teemana ovat lapsien houkuttelevimmat joululahjatavarat. Monet saattavat muistaa viime syyskuisen Swapin, jossa tuhansien pirkanmaalaisten hyväkuntoiset, mutta tarpeettomat vaatteet löysivät uuden omistajan. Tapahtumakonseptin kehittäneen Ekokumppanien projektipäällikkö Sanni Kouhin mielestä Joulu Swap -jatkaa hienosti alkuperäistä ideaa, jossa hyväkuntoiset tavarat löytävät uuden omistajan vaihdantaperiaatteella.

 

– Monista kodeista löytyy yllättävän paljon hyväkuntoisia lasten leluja, pelejä ja harrastevälineitä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet tarpeettomiksi. Joulu Swapissa laitetaan tavarat kiertoon niitä tarvitseville ja samalla voi tehdä itsekin löytöjä esimerkiksi pukinkonttiin sujautettavaksi.

 

Lahjaksi sopivia hyväkuntoisia lasten leluja, pelejä ja harrastevälineitä otetaan vastaan vain ennakkokeräyspäivinä

Ennakkokeräykset järjestetään lauantaina 3.12. klo 10–16 ja maanantaina 5.12. klo 13–19 Tammerkosken kupeessa Ekokumppanien tiloissa (Valssipadonraitti 3). Tavaroiden vastaanottoa koordinoiva Ekokumppanien projektipäällikkö Linda Rekosuo korostaa, että lahjoitettavien tavaroiden tulee olla hyväkuntoisia, puhtaita ja kaikin puolin ehjiä.

 

"Ennen tavaroiden tuomista kannattaa vielä varmistaa, että ne ovat varmasti sellaisenaan käyttöön sopivia ja puhtaita.

 

– Otamme vastaan vain sellaisia tavaroita, joita jokainen itsekin voisi antaa joululahjaksi läheiselleen. Ennen tavaroiden tuomista kannattaa vielä varmistaa, että ne ovat varmasti sellaisenaan käyttöön sopivia ja puhtaita.

 

Tuoduista tavaroista saa Swap-seteleitä, joilla pääsee tekemään löytöjä varsinaisena tapahtumapäivänä sunnuntaina 11.12. klo 10–16 Finlaysonin alueen Kohtaamisia. -tilassa. Ennakkoon kerätyt tavarat järjestetään tapahtumatilaan, jossa niitä voi ”ostaa” Swap-seteleillä – ihan ilmaiseksi. Kaikki kävijät saavat käyttöönsä kolme Swap-seteliä, vaikka tavaroita ei ennakkokeräykseen lahjoittaisikaan. Varsinaisena tapahtumapäivänä ei oteta enää vastaan lahjoituksia.

 

Joulu Swap -tapahtuman ja sen yhteydessä järjestettävän Kestävämpi joulu -seminaarin järjestää Ekokumppanit Oy yhteistyössä EU:n Horisontti-ohjelman rahoittama TREASoURcE-hankkeen kanssa.

 

Lue tapahtumasta lisää täältä: Joulu Swap: Lasten leikit & harrastukset - Ekokumppanit

”Valmista, käytä ja heitä pois” kuvaa hyvin nykyistä  lineaarista talousmallia. Malli perustuu materiaalien ja resurssien kertakäyttöisyyteen. Tuotetta varten hankitaan raaka-aineita, jotka käytön jälkeen päätyvät kaatopaikalle. Jotta malli voisi toimia, täytyisi maapallolla olla ehtymättömästi luonnonvaroja. Tosiasiassa näin ei kuitenkaan ole, ja tasapainoilemme jo nyt maapallon ekologisen kantokyvyn rajoilla.

 

Kiertotalous on tuotanto- ja kulutusmalli, joka pyrkii vastaamaan lineaarisen talouden tuomiin haasteisiin. Siinä materiaaleja pyritään hyödyntämään mahdollisimman pitkään. Holtittoman kulutuksen sijasta suositaan tuotteiden yhteiskäyttöä, lainaamista ja vuokraamista.

 

Kun tuote ei enää kelpaa alkuperäiseen käyttöön, pyritään sille löytämään uusi käyttökohde mahdollisimman vähällä työllä ja prosessoinnilla. Tavaroiden kunnostaminen ja kuluneiden osien vaihto kasvattavat tuotteen elinikää. Loppuunkäytetyt materiaalit kierrätetään, jolloin ne voidaan hyödyntää raaka-aineena uusille tuotteille.

 

Kiertotalous vaatii toimia kaikilta!

 

Kiertotalouden tavoite on vähentää syntynyttä jätemäärää sekä pienentää kulutuksen ympäristövaikutuksia. Sen on ennustettu luovan runsaasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä työpaikkoja.

 

Kiertotalous ei kuitenkaan tapahdu itsestään vaan se vaatii muutosta kaikilta!

 

Seuraavan kerran, kun olet kaupan hyllyllä, mieti, tarvitsetko ostostasi varmasti. Voisitko ostamisen sijasta lainata tavaran? Onko poisheittämäsi esine varmasti hyödytön? Ehkä sen voisi korjata tai lahjoittaa eteenpäin.

 

Jos kiertotalous on jo tuttua, tuo se ilmi! Omalla esimerkillämme voimme vauhdittaa systeemistä siirtymää kohti kestävämpää kulutusta.

 

Lähteet

Ellen MacArthur Foundation: What is a circular economy? | Ellen MacArthur Foundation

Sitra: Kiertotalous - Sitra

TREASoURcE-hanke on käynnistynyt!

 

TREASoURcE-hanke on käynnistynyt kesäkuussa 2022. Hankkeen tavoitteena on edistää kiertotaloutta alueellisten kiertotalouspilottien kautta. Hankkeeseen osallistuu 17 organisaatiota Pohjoismaista, Baltian maista sekä Puolasta. 

 

Hanke toteutetaan ajalla 2022 – 2026 ja sitä koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT. Pirkanmaalta projektissa ovat mukana Ekokumppanit, Business Tampere sekä MTK. 

Tapahtumat

Hankkeessa tullaan järjestämään useita tapahtumia. Suunnitteilla on muun muassa työpajoja, seminaareja sekä ainakin yksi hackathon uuden innovointiin. Ilmoitamme tapahtumista täällä sekä Ekokumppaneiden some-kanavilla. 

Yhteystiedot

jaana-koivisto
eko-logo-white-big.png

Jaana Koivisto

Projektipäällikkö

Biokiertotalous

linda-rekosuo
eko-logo-white-big.png

Linda Rekosuo

Projektipäällikkö

Muovit ja akut

treasource_riinakarki
MTK_LA01_perus_____B3___RGB_pieni

Riina Kärki

Projektipäällikkö

Biokiertotalouden työpakettivastuu